Spelen met Schleich dieren

Ik ben een groot liefhebber van de Schleich dieren. In deze blog deel ik wat tips en ideeën wat je met deze dieren kunt doen.

Wat maakt Schleich zo bijzonder?

Misschien vraag je jezelf wel af wat er dan zo bijzonder is aan de Schleich dieren. Ik vind het zelf heel waardevol en duurzaam speelgoed waar kinderen lang mee kunnen spelen.

De dieren zijn namelijk realistisch en gedetailleerd gemaakt. Er is bijvoorbeeld oog voor de juiste verhoudingen (heel leuk als je verschillende dieren naast elkaar zet) en de textuur van de vacht. Alle dieren worden ook met de hand geschilderd.

Welke Schleich dieren hebben wij?

Het assortiment van Schleich is heel breed. Er zijn verschillende soorten dieren, denk aan boerderijdieren, wild life dieren, paarden en dino’s.

Wij hebben de afgelopen jaren al een aardige collectie opgebouwd. We zijn begonnen met van elke soort eentje, maar ik wil uiteindelijk van de bekende diersoorten een mannetje, vrouwtje en jong.

Een groot gedeelte heb ik via mijn werk als blogger op klasvanjuflinda.nl gekregen. Daarnaast heb ik ook dieren gekocht via Marktplaats en als verjaardagscadeau voor mijn peuter gevraagd. Ze zijn best prijzig, maar ik vind ze echt het geld waard.

De Schleich dieren kun je voor allerlei doeleinden gebruiken.

Taalmandje; hoe werk je ermee?

Voor de woordenschat

Ik maak graag taalmandjes waarin ik verschillende voorwerpen van een categorie bij elkaar leg. Dit kun je natuurlijk ook met soorten dieren doen, denk aan boederij- of dierentuin dieren.

Maar je kunt ook bijvoorbeeld de namen (en/of geluiden) van verschillende honden- of paardenrassen oefenen. De peuter pakt het mandje dan uit de kast en kan met de dieren spelen. We benoemen de dieren of ze legt het dier bij een corresponderende foto.

Ik heb nog lang niet van elke soort een mannetje, vrouwtje en jong. Maar ook hier kun je dan de namen van oefenen. Of je maakt fotokaarten van het jong en hier legt de peuter het bijpassende vrouwtje of mannetje bij.

We hebben een tijd lang elke avond het boekje Lieve Dierentuin voorgelezen. Bij elk dier pakte de peuter dan hetzelfde Schleich diertje.

In de speelbak

Elke maand maak ik wel een speelbak voor mijn peuter. Bijvoorbeeld rondom de dierentuin (zeker als we daar zijn geweest), in het bos of de boerderij. Je kunt hier heel goed de dieren bij gebruiken.

Een speeltafel biedt heel veel mogelijkheden. Al spelend oefenen kinderen hun taalontwikkeling en woordenschat. Ze gebruiken zelfstandige naamwoorden, werkwoorden, bijvoeglijk naamwoorden en voorzetsels.

Zeker als je met de kinderen meespeelt kun je dit stimuleren. Bijvoorbeeld ‘Ik zet de ijsbeer op de blauwe ijsschots’ of ‘het meisje leunt tegen het hek om de leeuw goed te kunnen zien’.

Als basis gebruik ik de houten Grapat bak. Verder heb je nog iets van vulmateriaal nodig, denk aan linzen, mais of kinetic sand. Mijn peuter kan hier heel lang zelfstandig mee spelen.

Ook voeg ik vaak houten poppenhuispoppetjes toe, dit geef het spel net een extra boost.

Als voorbeeld bij knutselen

Misschien wil je peuter/kleuter wel een giraf naschilderen of een zeehond kleien. Dit kan natuurlijk vanaf een afbeelding uit een boek, maar het is veel fijner om een 3-dimensionaal model te kunnen gebruiken.

Alle details van het dier kunnen zo goed bestudeerd worden.

Misschien heb je al wel Schleich dieren, hopelijk heb je zo dan weer nieuwe ideeën, naast het er gewoon mee spelen, opgedaan.

Waar gebruik jij de Schleich dieren voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.