Wat heb je nodig voor sensorisch spel?

Je leest er steeds vaker over; sensorisch spel. Maar wat is het eigenlijk? En wat heb je nodig om het aan te kunnen bieden? In deze blog geef ik je allerlei tips zodat je er ook mee aan de slag kunt gaan.

Sensorische speelbakken zijn trouwens niet montessori, maar natuurlijk wel heel leuk. 😉

Wat is sensorisch spel?

Het woord zegt het eigenlijk al; sensorisch spel is een activiteit waarbij de zintuigen geprikkeld worden. Het hoeft niet per se rommelig te zijn en ook niet duur. Je kunt het zo groot maken als je zelf wil.

Geef bijvoorbeeld een kind een bak gevuld met zand, rijst of water en de kinderen kunnen al aan de slag. Maar je kunt het natuurlijk nog verder uitbreiden.

Waarom zou je het doen?

Kinderen leren heel veel van sensorisch spel. Door bijvoorbeeld bakjes en lepels toe te voegen oefenen ze hun fijne motoriek, meetkunde en hun hand-oog coördinatie.

Wanneer het kind met een volwassene aan de slag gaat kun je woorden oefenen als zacht, hard, plakkerig, slijmerig, vol, leeg, koud, warm etc.

Daarnaast is het makkelijk en snel klaar te zetten, levert het veel plezier op en dit zorgt weer voor leuke herinneringen!

Beginnen met sensorisch spel

Hoe start je met sensory play?

Zoals ik hierboven al beschreef kun je heel eenvoudig starten. Op Pinterest vind je allerlei ideeën door te zoeken op ‘sensory play’. Ook dit boek is echt een aanrader. Maar blijf niet te lang hangen in de ‘perfecte plaatjes’. Ga gewoon lekker aan de slag.

Allereerst heb je een grote bak of dienblad nodig. Ik gebruik voor mijn dochter de bak van Grapat. Het is een investering, maar ik vind het zeker de moeite waard. De bak is qua maat heel handig en door de hoge randen geeft het veel minder troep. Om loose parts te sorteren vind ik deze sorteerbak echt super.

Want ja, het kan soms wel wat troep opleveren. Wat een handige tip is om een laken onder de bak te leggen. Zo kun je het heel makkelijk opruimen. En anders is het een leerzaam lesje ‘stoffer en blik gebruiken’. 😉 Een kleine bak in een grotere bak (zoals op de foto hierboven) werkt ook heel goed.

Beginnen met sensorisch spel

Wat heb je nodig voor sensory play?

Je kunt allerlei opvulmateriaal gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan rijst (dit kun je trouwens ook verven), kikkererwten, spliterwten, linzen of kinetic speelzand. Het is een beetje afhankelijk of je er ook een thema aan wil koppelen. Groene spliterwten kun je gebruiken als gras en bruine bonen als basis voor een bak met constructievoertuigen.

Heb ik niet zoveel zin in rommel, dan gebruik ik juist doeken. Wil je bijvoorbeeld water creëren, dan kun je een blauwe doek gebruiken of een groene doek voor gras. Dit geeft een heel speels effect. Ik heb deze doeken ooit bij Amazon gekocht. Meestal voeg ik dan ook wel wat pomponballetjes of houten loose parts van Grapat toe.

Kijk eens in de keukenkastjes wat je voor materialen kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan kleine bakjes, een trechter, lepeltjes en tangen. Ook kosteloos materiaal, als keukenrollen en eierdozen geven het spel weer een extra dimensie.

Naast sensorisch materiaal voeg ik vaak ook een spelelement toe. Bijvoorbeeld Schleich dieren of houten poppetjes. Al met al, is mijn dochter en zo een tijdje zoet mee.

Wat is jouw ervaring met sensorisch spel? Ga je er ook mee aan de slag?

Beginnen met sensorisch spel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.