Taalmandje; hoe werk je ermee?

Om de woordenschat van peuters te vergroten is het belangrijk om veel voor te lezen. Maar wist je dat je ook een taalmandje kunt gebruiken? In deze blog vertel ik je er wat meer over.

Werken met een taalmandje

Tijdens het lezen van het boek Montessori voor thuis kwam ik voor het eerst in aanraking met taalmandjes. Een taalmandje is heel eenvoudig een mandje of dienblad met voorwerpen rondom een bepaald thema.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan boerderijdieren, wilde dieren, fruitsoorten, bloemsoorten of insecten. De lijst is eindeloos! De kinderen kunnen er mee spelen en oefenen tegelijkertijd nieuwe woorden.

Drie trappen van het taalmandje

Een taalmandje werkt in principe met drie trappen (over een langere periode). Deze methodiek is bedacht door Edouard Seguin.

De eerste tree is het benoemen van de woorden door de ouder (zonder verder in details te gaan). ‘Kijk dit is de haan’.

De tweede tree is het spelen van spelletjes. Bijvoorbeeld de voorwerpen bij hetzelfde voorwerp op de foto leggen. Of vragen of de peuter iets wil aangeven. ‘Waar is de koe gebleven?’.

De derde tree geldt pas voor kinderen vanaf 3 jaar en dat is controleren. ‘Wat is dit?’. Je vraagt dit pas als je zeker weet dat je kind dit kan benoemen.

En ook niet onbelangrijk, het moet vooral een leuke en gezellige activiteit zijn om samen te doen!

Nog wat tips

  • Gebruik altijd het juiste woord voor een voorwerp. Maak er ook geen verkleinwoord van. Er zijn geen moeilijke woorden, alleen onbekende woorden. Peuters zijn net als een spons, ze zuigen de nieuwe woorden makkelijk op. Zeg dus niet ‘bloem’, maar ‘narcis’ en ook geen ‘vogel’, maar ‘merel’. Soms moet je zelf even de namen opzoeken. 😉
  • Herhalen is de key. Pak het mandje er steeds een paar minuten bij, oefen de woorden en laat de peuter vervolgens zelf ermee spelen.
  • Als je peuter de verkeerde benaming gebruikt dan laat je het gewoon zo. Je hoeft het dus niet te corrigeren, maar benoem gewoon regelmatig het juiste woord. Je peuter neemt dit dan vanzelf van je over.
  • Zorg dat je kiest voor thema’s die passen binnen de belevingswereld. Dus ga je naar de dierentuin, dan kies je voor de wilde dieren die je daar kunt vinden. Is het lente en zie je overal bloemen bloeien? Dan kies je voor die bloemsoorten. Dus voor peuters nog geen dieren van de Noordpool of objecten uit het heelal.
  • Ben je op zoek naar miniaturen? Het merk Toob op Amazon heeft een diverse voorraad. En voor de dieren gebruik ik Schleich.

Mocht je nog vragen hebben, laat het mij dan gerust weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.