Montessori puzzels voor peuters

Mijn peuter vindt het leuk om te puzzelen. Ik heb dit ook al vroeg geïntroduceerd. In deze blog deel ik wat meer informatie en leuke montessori puzzels voor peuters

Wat leren kinderen van puzzelen?

Een jonge peuter wordt zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Hij ziet verschillende kleuren en vormen en merkt dat hij spullen ergens in kan stoppen, maar er ook weer uit kan halen. Dit is het moment om het puzzelen te introduceren.

Kinderen leren veel van puzzelen, denk aan:

  • de ontwikkeling van de fijne motoriek
  • de hand-oog coördinatie
  • logische volgorde van het maken van de puzzel
  • problemen oplossen
  • zelfcontrole (heb ik de puzzel compleet gemaakt?)
  • correct omgaan met materiaal

Puzzels voor peuters

Er zijn onwijs veel puzzels (ook in de kringloop of marktplaats) te vinden, maar als montessori-ouder vind ik niet elke puzzel geschikt voor mijn peuter. Ik ben dus best kieskeurig.

Ik let bijvoorbeeld of de puzzel realistische afbeeldingen heeft. Ik hou bijvoorbeeld niet van cartoonachtige illustraties of Disney figuren (zolang ik dit nog kan uitstellen. 😉 )

Ten tweede let ik erop of de voorwerpen op de puzzels bekend zijn voor de peuter. Denk aan onderwerpen als groente/fruit, boerderijdieren of de dierentuin. Het liefst zou ik puzzels met echte foto’s willen, maar die zijn wel wat lastiger te vinden.

Ten derde probeer ik haar interesse te volgen. We zitten nu bijvoorbeeld in de boerderijdieren fase, hier probeer ik dan een puzzel bij te zoeken. Zo kunnen we ook gelijk de namen van de figuren op de puzzel oefenen.

Leuke merken met geschikte puzzels zijn o.a. Ravensbuger en Goki (voor iets oudere kinderen).

Welke puzzels liggen er bij ons in de kast?

Op dit moment liggen er vier puzzels in de kast. Op volgorde van moeilijkheid:

De Ravensburger puzzels zijn ontzettend leuk. Op het verlanglijstje staan nog meer delen met 6 en 12 stukjes, bijvoorbeeld deze met bouwvoertuigen en de brandweer.

Als ze dit goed beheerst wil ik daarna de grote houten Goki houten puzzels aanschaffen. Die zijn ook prachtig!

Puzzel aanbieden

In de speelgoedkast van mijn peuter ligt eigenlijk altijd wel een puzzel. Het is binnen de montessori belangrijk om de puzzel op een goede manier aan te bieden.

Ik geef mijn peuter niet een puzzel die al gemaakt is. Alle stukjes haal ik van te voren uit de puzzel. Waneer mijn dochter langs de kast loopt, dan heeft ze snel de neiging om de puzzel weer compleet te maken. Dit gevoel is minder urgent als de puzzel nog gewoon gemaakt in de kast ligt.

Ik ben heel benieuwd waar jij op let bij de aanschaf van nieuwe puzzels. Wat vind jij mooie puzzels voor peuters?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.