Minder speelgoed, meer plezier

Binnen de montessori filosofie past de uitdrukking ‘less is more’ heel goed. Voor mij betekent het eenvoud en een mooie basis qua speelgoed. Ik probeer dit ook in de speelgoedselectie van mijn peuter toe te passen. Minder speelgoed, meer plezier!

Hoeveel speelgoed heeft een kind nodig?

Wij hebben best veel speelgoed in huis, maar dit is niet allemaal toegankelijk en grotendeels via mijn werk gekregen. Ik ben selectief in wat ik mijn dochter aanbied en probeer haar zo goed mogelijk te observeren. Wat vindt ze op dit moment leuk? Waar heeft ze behoefte aan?

Speelgoed waar ze niet meer naar om kijkt, bijvoorbeeld baby speelgoed, ruim ik op. Ook speelgoed wat stuk is of waar iets kwijt van is doe ik weg. En elke paar weken rouleer ik (een deel van) haar speelgoed, zo blijft het leuk en aantrekkelijk.

Lees ook: Starten met toy rotation.

Speelgoed rouleren

In onze woonkamer staat een speelgoedkast met drie planken. De onderste plank is meestal gevuld met haar poppenspullen. Op de overige planken zet ik constructiespeelgoed (zoals blokken, Grimms regenboog of stapeltoren) neer. Maar ook balletjes, een puzzel en haar Schleich dieren staan er vaak.

Ik ben niet tegen plastic speelgoed, maar we hebben geen speelgoed in huis dat ik niet geschikt vind. Op dit moment is dat bijvoorbeeld speelgoed met een hoop geluiden, piepjes, commercieel en/of aanstotend speelgoed. Het boek ‘Eenvoudig opvoeden‘ van Kim John Payne gaat hier ook gedeeltelijk over.

Ik kies het speelgoed zorgvuldig uit en vind het fijn als ze hier langere tijd mee kan spelen. Dit kan open ended speelgoed zijn, maar dat hoeft niet perse. Door het tentoon te stellen, ziet ze in een oogopslag waar ze mee kan spelen. Dit werkt veel beter dan een gevulde speelgoedkist.

Door minder speelgoed aan te bieden kan er snel en makkelijk worden opgeruimd. Ook merk ik dat ze al echt fantasie in haar spel gebruikt. Ze leert zo veel beter haar verbeeldingskracht te gebruiken.

Genoeg te spelen

Terwijl ik deze blog typ ben ik mij ervan bewust dat ze echt meer dan genoeg speelgoed heeft om uit te kiezen. Naast de grote speelgoedkast heeft ze nog meer. In de keuken staat haar keukentje met spulletjes, naast de bank waar ik nu op zit staat een boekenrekje en naast de speelgoedkast staat haar poppenhuis. De keuze is reuze dus!

Heeft jouw kind veel speelgoed?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.