Lenteboeken voor peuters

Mijn twee-jarige peuter vindt het heerlijk om boekjes te lezen. Sinds kort is haar spanningsboog lang genoeg om ook echte prentenboeken te lezen. Opeens is er dan zoveel meer keuze! In deze blog deel ik mijn favoriete lenteboeken voor peuters. Deze blog zal ik gedurende het seizoen aanvullen.

In mijn blogs zitten soms affiliate-links verwerkt. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link een product aanschaft. Voor jou maakt dit verder geen verschil.

Saar in de lente

De boeken over Saar zijn ontzettend leuk voor iets oudere peuters. In het boek Saar in de lente komen alle belangrijke aspecten van de lente aan bod.

Denk aan de bloesem aan de bomen, jonge vogels in een nest, het planten van pompoenplantjes, jonge dieren die worden geboren op de boerderij, het plukken van veldbloemen en het maken van lenteknutsels.

Een boek dat zeker niet in je lente boekenassortiment mag ontbreken en wat ook goed voor de woordenschat is.

Het prentenboek is officieel voor kinderen vanaf 3 jaar, maar mijn dochter (nu 2:5 jaar) vindt het boek ook al erg leuk.

Dotties kuikens

Dit prentenboek is het vervolg op Dotties eieren. In het eerste boek komen de eieren van Dottie uit. In het boek Dotties kuikens blijken opeens haar zes kuikens verdwenen.

Ze gaat langs alle dieren op de boerderij en steeds komt ze weer een kuiken tegen.

Wat ik zo leuk vind aan dit boek is dat de peuter niet alleen de namen van de dieren oefent, maar ook de namen van de jonge dieren. Denk aan kuiken, big, kalf en veulen.

Ook het tellen komt onbewust aan bod. Steeds komt er weer een kuiken bij, totdat ze alle zes de kuikens weer gevonden heeft.

Dit boek is ook heel leuk om met boerderijdieren na te spelen.

Een zaadje in de wind

De boeken van Eric Carle zijn echte klassiekers, zo ook het boek Een zaadje in de wind. De zaadjes van een zonnebloem laten los. Maar niet elk zaadje groeit weer uit tot een nieuwe bloem.

Zo valt er een zaadje in het water, verdwijnt er een in het zand van de woestijn en wordt een zaadje opgegeten door een mol.

Maar het allerkleinste zaadje groeit uit tot een prachtige zonnebloem. En uiteindelijk begint de hele cyclus weer opnieuw.

Lees deze blog voor meer montessori prentenboeken.

Klein insectenboek

Ik heb al vaker het Klein vogelboek van Loes Botman genoemd, maar ze heeft ook een boekje over insecten geschreven, namelijk het Klein insectenboek.

Het zijn kleine kartonnen boekjes met lieflijke en rustige tekeningen. De dieren zijn al snel herkenbaar.

Pas kwamen we buiten een lieveheersbeestje tegen en deze konden we thuis opzoeken in dit boekje.

Kijk binnen in een boom

Dit is ook zo’n prachtige serie van Usborne. Het zijn informatieboeken met allerlei flapjes en doorkijkjes. Hierdoor is het heel geschikt voor jonge kinderen.

In het boek Kijk binnen in een boom wordt de groei van een eikel naar eik uitgelegd.

Maar ook welke dieren en insecten er in de boom leven en hoe de boom verandert tijdens de seizoenen. Het boek kun je dus ook prima bij andere seizoenen voorlezen.

Het begint met een zaadje

Hoe is het mogelijk dat iets zo klein, het begin van zo’n grote boom kan zijn? In het boek Het begint met een zaadje reis je mee door de seizoenen en de tijd.

Je ziet hoe een klein zaadje verandert in een machtige boom en je ontdekt alle dieren die daarin wonen. Dit is niet een ‘normaal’ leesboek.

Het is prachtig weergegeven met op elke rechterpagina een illustratie van een groeiende boom. Op de linkerpagina staat steeds een klein gedichtje van vier regels.

Voor mijn peuter vind ik de tekst nog te abstract (vrij poëtisch – meer geschikt vanaf kleuterleeftijd), maar het is wel een mooi boek om te laten zien hoe een zaadje groeit.

In de tuin

Hebben jullie thuis een moestuin? Dan mag het boek In de tuin echt niet ontbreken! Op elke twee pagina’s wordt een maand uit de moestuin afgebeeld met prachtig gekleurde illustraties.

Helemaal aan de onderkant staat een regel tekst, het draait dus echt om de afbeelding.

In januari houden de planten een winterslaap, in maart komen de eerste krokussen, in mei begint alles te bloeien, in september is het tijd om appels te plukken en in november wordt de laatste groente mee naar huis genomen.

Ook een heel geschikt boek om op de seizoenstafel neer te zetten.

Dat waren de boekjes voor nu, ik hoop dat je nieuwe inspiratie voor lenteboeken voor peuters hebt opgedaan. Heb je zelf nog een leuke tip? Laat het dan hieronder weten!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.