Starten met toy rotation

Wil je ook graag starten met toy rotation, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze blog deel ik een aantal praktische tips, zodat jij er ook mee aan de slag kunt gaan.

Voorbereiden en observeren

In een eerdere blog schreef ik over de voordelen van toy rotation. Kinderen ervaren minder keuzestress, het zorgt voor overzicht, het ruimt makkelijker op en het zorgt ervoor dat er beter gespeeld kan worden. Kinderen hebben geen tientallen stuks speelgoed nodig om zich goed te vermaken.

Het is veel beter om een paar stukken speelgoed die passend zijn bij de behoefte zorgvuldig te kiezen. Neem de tijd om je kind goed te observeren.

 • Waar speelt het graag mee?
 • Welk speelgoed ligt er eigenlijk te verstoffen?
 • Kan hij overal zelf bij of vraagt hij regelmatig om hulp?
 • Heeft hij genoeg ruimte om te spelen?
 • Hoe wordt er opgeruimd?
 • Heeft het speelgoed een vaste plek?
Starten met toy rotation

Speelgoed opruimen

De volgende stap is al het speelgoed van je kind op een grote hoop bij elkaar leggen. Wees heel kritisch en bepaal van elk stuk wat het je waard is.

 • Is het passend bij de leeftijd/ontwikkeling van mijn kind?
 • Speelt mijn kind er graag mee?
 • Is het nog in goede staat?
 • Is het actief speelgoed? (knopjes indrukken, zodat het speelgoed geluid maakt of licht geeft is passief speelgoed)
 • Is het compleet?

Beantwoord je een vraag met een ‘nee’, dan leg je het speelgoed apart. Je kunt hier een ander mee blij maken of het opslaan op zolder voor een jonger broertje of zusje. Kijk vervolgens of je een goede mix hebt van typen speelgoed, denk aan blokken, ballen, poppetjes, dieren, auto’s etc. Dit is uiteraard afhankelijk van de leeftijd.

Speelgoed uitkiezen

Nu je alles hebt uitgezocht komt het leukste gedeelte. Je kunt de speelgoedkast opnieuw inrichten. Meestal kies ik zo’n 8 activiteiten (‘werkjes’ volgens Montessori), die passen bij de behoefte van mijn peuter.

Een behoefte kan bijvoorbeeld zijn: spullen vervoeren, spullen ergens instoppen en uithalen, bouwen en afbreken of ordenen. Dit kan dus voor elke peuter van dezelfde leeftijd toch anders zijn.

Mijn voorkeur gaat uit naar een lage speelgoedkast met planken, bijvoorbeeld een Ikea Trofast kast met planken. Het voordeel hiervan is dat het kind zelf zijn speelgoed kan kiezen en pakken. Je wilt dat het kind zo onafhankelijk mogelijk is. Onderstaande kast komt van Petitpuk.

Starten met toy rotation

Starten met toy rotation

Het speelgoed zet je aantrekkelijk neer. Je kunt hiervoor lage mandjes of een dienblad gebruiken. Het idee hierachter is dat het kind het mandje uit de kast kan pakken en alles bij de hand heeft om ermee aan de slag te gaan. Daarnaast ruimt het makkelijk op.

Kinderen houden van orde en overzicht. Manden koop ik eigenlijk altijd bij de kringloop of Dille & Kamille. Daarnaast heb ik dienbladen bij de Lobbes gekocht, die ik graag gebruik.

Je geeft je kind geen kleurplaat die al is ingekleurd, dus je biedt volgens montessori ook geen activiteiten aan die al ‘af’ zijn. Puzzelstukjes bied je los aan, de vormen haal je uit de doos of de ringen van de stapeltoren. Dit motiveert een kind enorm om met het werkje te starten.

Al het overige speelgoed ruim je op in een andere ruimte. Ik heb al het speelgoed netjes gesorteerd op seizoen of soort. Je kunt ook een grote koffer gebruiken die je onder het bed kunt schuiven. Een kast vind ik zelf heel fijn, want zo kan ik een oogopslag zien wat er beschikbaar is en wat ik eventueel voor een volgende toy rotation wil gebruiken.

Spelen maar

Zodra je alles hebt ingericht is de speeltijd begonnen. Je kijkt weer goed naar je kind. Speelt hij nu beter? Hoe gaat het opruimen nu? Mocht je kind om een bepaald stuk speelgoed vragen, dan mag je dit gerust geven. Het gaat er namelijk om dat er speelgoed staat waar je kind op dat moment graag mee speelt.

Een laatste tip; je hoeft niet steeds al het speelgoed te wisselen. Ook als een kind het perfect beheerst (bijvoorbeeld een puzzel) kan een kind er nog enorm van genieten. Ze vinden het heerlijk om zich competent te voelen. Je kunt dus gerust een werkje maanden laten staan. Hoe vaak je wisselt is dus afhankelijk van de ontwikkeling en interesse van je kind.

Ik ben benieuwd, ga je ook starten met toy rotation?

Starten met toy rotation

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.