Advent activiteiten voor peuters

De vier weken voor kerst is de adventsperiode. Dit jaar is de eerste adventszondag op 29 november. In deze blog deel ik een aantal advent activiteiten die ik de komende periode wil doen met mijn peuter.

Advent activiteiten

Aangezien wij een christelijk gezin zijn vind ik het belangrijk om bewust aandacht aan de adventsperiode te geven. Daarnaast vind ik het fijn om langzaam naar het kerstfeest toe te leven. Ons leven wat te vertragen en nadenken over wat kerst voor ons betekent.

Het wordt hopelijk een periode van speciale activiteiten waarin we veel zullen knutselen, in de keuken gaan staan en geschenken aan anderen mogen geven. Ik hoop dat dit jaarlijks terugkerende tradities mogen worden.

Ik ben heel benieuwd hoe ze het gaat vinden en wat ze er als net tweejarige van gaat begrijpen.

Adventskalender

Een adventskalender is een fijne en duidelijke manier om de dagen tussen de start van de adventsperiode en Eerste Kerstdag aan te geven.

Ik wil graag een simpele kalender met plaatjes. Dus geen speelgoed of chocola. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de slinger van de Wonderwolk. Een adventskastje met daarin simpele activiteiten vind ik ook een erg leuk idee voor als ze iets ouder is.

Het kerstevangelie per week

Op tafel zet ik de Grimms verjaardagsring met vier kaarsen. Elke adventzondag steken we een extra kaars aan en vertel ik een nieuw stukje van het kerstverhaal.

De herfsttafel ga ik veranderen in een kersttafereel met stal en dieren. Ik gebruik hier de figuren van Holztiger voor. De stal heb ik ooit bij Dille&Kamille gekocht. Deze is helaas niet meer verkrijgbaar. De Kids at work stal vind ik wel een mooi alternatief.

Elke week voeg ik nieuwe spelattributen toe. Dit is de eerste keer dat de peuter kerst meer gaat beleven en iets van het verhaal zal begrijpen. Daarom hou ik het echt bij de basis.

Per week ga ik het globaal hebben over:

  1. Maria hoort dat ze een baby krijgt
  2. Jozef en Maria gaan met de ezel op weg
  3. De herders in het veld
  4. Baby Jezus wordt geboren
  5. De wijzen

Ik laat het dus nog een week langer doorlopen. Dit doe ik bewust, zodat we de kerstperiode ook langzaam weer kunnen afsluiten. Op de overige dagen wil ik andere activiteiten (ook passend bij het onderwerp van de week) met haar ondernemen. Mocht je dit interessant vinden, laat het me dan even weten. Dan schrijf ik hier nog een uitgebreide blog over.

Boeken lezen

Ik heb de afgelopen jaren, via mijn werk, al best veel kerstboeken verzameld. Mijn favoriete kerst prentenboeken heb ik in deze blog gezet.

Mijn dochter is net twee jaar geworden, dus de meeste prentenboeken zijn misschien nog wat te ingewikkeld. Ik heb daarom het kartonnen boekje ‘Goed nieuws! Jezus is geboren!‘ nog gekocht. Een vrij basic verhaal over het goede nieuws.

Ik zet de andere prentenboeken waarschijnlijk wel neer, maar dan maak ik de verhalen gewoon wat makkelijker.

Bakken

Natuurlijk gaan we kerstkoekjes bakken. Ik kocht een uitsteekvorm van een ster en ik wil voor het eerst een tulband maken. Dat lijkt mij nou echt leuk om met kerst te doen. Ook wil ik de koekjes samen met de peuter uitdelen aan bekenden. Een mooie gelegenheid om het delen te oefenen.

Zelf ben ik een groot fan van de kook- en bakboeken van Nigella Lawson. Ik heb al een aantal recepten voor de komende periode opgezocht. Maar ik heb ook haar kerst kookboek via de bibliotheek aangevraagd. Hopelijk doe ik zo nog meer inspiratie op.

Kerstkaarten maken

Ik moet zeggen dat ik nooit zo goed was in het schrijven van kerstkaarten. Maar samen met mijn peuter wil ik dit wel gaan oppakken.

Het lijkt mij het leukste om de kaarten zelf met haar te gaan maken. Ik vond een leuk idee op de website van Art ful Parent. Dit ga ik zeker proberen! En mocht dit niet lukken, dan kopen we gewoon kaarten. 😉

Vanuit de kerk wordt er ook een actie georganiseerd om voor een gemeentelid een soort verrassingspakketje te maken. Je krijgt dan ook weer een pakketje van iemand anders. Dit gaan we ook zeker doen.

Decoratie

Een aantal jaren hebben we geen kerstboom gehad, maar eigenlijk vind ik het wel heel gezellig. Dus die gaat er zeker komen.

Verder wil ik een kerstster en kerstkrans met de peuter knutselen en misschien hangers van brooddeeg voor in de boom maken. Lekker creatief bezig zijn en intussen naar fijne muziek luisteren. Ik heb er zin in!

Ik kijk echt uit naar de komende periode en hoop dat het mooie herinneringen zullen worden. Ik wens jou ook een fijne adventsperiode toe!

advent activiteiten voor peuters

One thought on “Advent activiteiten voor peuters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.