Wat is toy rotation?

Ben je het zat dat er overal speelgoed rondslingert of wil je het wat structureler aanpakken? Dan is het een goed idee om te starten met toy ration. In deze blog beantwoord ik de vraag ‘Wat is toy rotation?’.

Wat is toy rotation?

Binnen montessori is het belangrijk dat de omgeving rust en orde uitstraalt. Dit kan niet als er teveel speelgoed rondslingert. Door toy rotation toe te passen wissel je het speelgoed naar behoefte van het kind. Het speelgoed sluit hierdoor steeds aan bij de interesses, dit hoeft trouwens niet volgens een vast tijdschema.

Hoe ik begon met toy rotation

Ruim een jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met montessori. In het boek Montessori voor thuis las ik over het aanbieden van speelgoed op planken. Ik besloot om dit uit te proberen en raakte al snel enthousiast!

Bij de Ikea kochten we het bekende houten poppenhuis. Dit leek mij een leuk kastje om mee te beginnen. Mijn dochter kon er zelf naar toe kruipen om spullen te pakken.

Op de foto hieronder zie je hoe ik het organiseerde. Hier was ze net een jaar oud. Op de grond ligt een xylofoon, er staat een mandje met balletjes, haar pop en een mand met duplo. In het kastje staat een mandje met Holztiger dieren, een insteekspel, stapelbakjes en een mandje met spulletjes die open/dicht kunnen.

Ik was toen nog heel erg zoekende en zou het met de kennis die ik nu heb anders aangepakt hebben. Ik vind dat er bijvoorbeeld teveel speelgoed voor een 1-jarige staat. Ook zou ik het duplo anders aanbieden.

Wat is toy rotation?

Wat zijn de voordelen van toy rotation?

Sinds drie maanden heb ik een echte kast voor toy rotation. Ik ben lang op zoek geweest naar een mooi en geschikt exemplaar voor in de woonkamer. Het oog wil immers ook wat. 😉

Uiteindelijk heb ik een leuke kast bij Petit Puk gevonden. Ik vond het vooral belangrijk dat de kast meerdere planken heeft en dat ze zelf bij de werkjes kan.

Ik ervaar ontzettend veel voordelen van toy rotation.

  • Het speelgoed is heel toegankelijk en gestructureerd, hierdoor wordt het makkelijker om iets te kiezen om mee te spelen.
  • We zien in één oogopslag of een onderdeel kwijt of stuk is.
  • Alles heeft een vaste plek, peuters houden van orde. Het is makkelijk op te ruimen, dit bespaart tijd.
  • Door af en toe het speelgoed te rouleren blijft het aanbod steeds nieuw en gevarieerd. Hierdoor hoef je minder speelgoed te kopen.
  • Het zorgt voor een rustige woonkamer en mooi speelgoed mag gezien worden!

Heb je nog vragen, laat het me dan gerust weten! In een volgende blog zal ik wat meer praktische tips geven.

Wat is toy rotation?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.