Leuke kerstboeken voor peuters en kleuters

Over een paar maanden is het weer kerst. Tijd dus om met een kop chocolademelk en een goed prentenboek op de bank te kruipen. Ik heb mijn favoriete kerstboeken voor peuters en kleuters in deze blog op een rij gezet.

Ik heb weer gezocht naar realistische prentenboeken, maar dat viel nog niet mee. Maar ik heb een aantal mooie exemplaren gevonden. Als christen vind ik het daarnaast belangrijk dat ze ook het echte verhaal over de geboorte van Jezus vertellen.

In mijn blogs zitten soms affiliate-links verwerkt. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link een product aanschaft. Voor jou maakt dit verder geen verschil.

Winter

Oké, dit is eigenlijk een gekke aftrap. Dit prentenboek gaat helemaal niet echt over kerst. Maar toch vind ik dat deze niet tijdens de kerstperiode mag ontbreken.

Het kleine boekje Winter bevat illustraties die passen rondom het thema winter. Er staat verder geen tekst in, maar de realistische illustraties vertellen het verhaal. Dit boekje is onderdeel van de seizoenenserie. 

Mijn peuter vindt het heerlijk om zelf door het boekje te bladeren en dit kan ook goed door het kleine formaat. De afbeeldingen laten wel stereotype winterscenes zien, denk aan een sneeuwpop maken en schaatsen.

Tegenwoordig sneeuwt het jammer genoeg niet meer zo vaak. Op de laatste bladzijde versieren de kinderen een kerstboom en luisteren ze naar een verhaal.

kerstboeken voor peuters

Kerstmis in de stal

Kerstmis in de stal is een prachtig prentenboek geschreven door Astrid Lindgren. Op de eerste pagina zie je een jongen bij zijn moeder op schoot zitten dat graag het kerstverhaal wil horen.

Zijn moeder begint met vertellen en de jongen ziet alles net zo voor zich alsof het in hun eigen stal en op hun eigen boerderij was gebeurd.

Vervolgens wordt het verhaal over Jozef, Maria en het kindje Jezus verteld. Wat bijzonder is aan dit prentenboek is dat Jozef, Maria en de herders kleding van nu dragen. Door de ogen van het jongetje klopt het zo.

Het kerstklokje

Het kerstklokje vind ik ook zo’n mooi prentenboek en verhaal! Het bekende kerstverhaal wordt verteld door de ogen van het kleine meisje Rachel en haar vader, een van de schaapscheerders.

Op een dag vindt Rachel een zilveren klokje op straat. Volgens de blinde Ruth mag ze het houden tot er iets bijzonders gebeurt. Het zal zo bijzonder zijn, dat ze het klokje graag aan iemand anders schenkt.

Samen met haar vader mag ze mee naar het kindje Jezus en aan het kleine babytje geeft ze het geschenk.

De ezel en de os

Ben je op zoek naar een prentenboek waarbij het kerstverhaal een wat kleinere rol heeft? Dan is De ezel en de os vast een geschikt boek voor je.

In de stal van een herberg in Bethlehem wonen een ezel en een os. Ze kunnen niet goed met elkaar overweg. De os is onaardig en het is geen prettig leventje voor de ezel.

Maar de geboorte van het kindje Jezus verandert alles! De os houdt opeens rekening met zijn omgeving. Als de ezel Maria en Jezus naar Egypte mag dragen, mist de os zijn nieuwe vriend heel erg.

Hopelijk heb je wat aan deze boekentips. Ken je nog andere kerstboeken voor peuters of kleuters? Laat dan hieronder even een reactie achter.

One thought on “Leuke kerstboeken voor peuters en kleuters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.