Kiezen van realistische prentenboeken

Er zijn zoveel prentenboeken op de markt en hierdoor kan het best lastig zijn om een geschikt boek te kiezen. In deze blog wil ik je wat meer vertellen over hoe ik boeken selecteer en waarom ik kies voor realistische prentenboeken.

In mijn blogs zitten soms affiliate-links verwerkt. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link een product aanschaft. Voor jou maakt dit verder geen verschil.

Kinderen tot 6 jaar

Ik laat me graag inspireren door Montessori. De grondlegger, Maria Montessori, vond dat kinderen onder de 6 jaar verhalen moesten horen, die gebaseerd zijn op de werkelijkheid. Jonge kinderen hebben namelijk nog niet het abstract denken ontwikkeld en hierdoor kunnen sprookjes of fantasie verhalen tot verwarring leiden.

Kinderen tot 6 jaar zijn namelijk nog volop in ontwikkeling en leren vooral over de wereld om hen heen. De ‘echte’ wereld is al educatief en interessant genoeg. Daarom raadde Montessori af om al vroeg fantasie te introduceren. Het is ook gewoon nog niet nodig.

Uit dit onderzoek uit 2015 blijkt trouwens ook dat kinderen de voorkeuren hebben voor realistische verhalen. En uit een andere interessante studie (2017) blijkt dat verhalen met mensen meer invloed hebben dan verhalen met dieren.

Kiezen van realistische prentenboeken

Ik kies de boeken voor mijn dochter heel bewust uit, dit doe ik overigens pas sinds ongeveer een jaar. Daarvoor heb ik ook gewoon de boeken van Nijntje voorgelezen en ze hier is nog steeds gek op.

Toch selecteer ik nu bewuster de boeken die ik mijn dochter voorlees. Er zijn bijvoorbeeld prentenboeken waarin muisjes kleren dragen of waarin beren kunnen autorijden. Mijn peuter neemt alles als waar aan. Ze zal vervolgens denken dat een muis kleding draagt en dat beren echt kunnen autorijden. Ze kan namelijk nog geen onderscheid maken tussen echt en fantasie.

Ik ben niet tegen sprookjes of verhalen met fantasie, maar ik kies ervoor om dit voorlopig nog niet te introduceren. Waarschijnlijk zal ze hier op de basisschool wel kennis mee maken, dus ik denk dat ik dit nog twee jaar kan volhouden. Daarna zien we wel verder.

Kiezen van realistische prentenboeken

Waar let ik op bij het kiezen?

1. Het dagelijkse leven
Ik ga altijd op zoek naar prentenboeken die een afspiegeling zijn van het dagelijkse leven. Dus met onderwerpen als de boerderij, de dierentuin, de winkel, in de natuur, de seizoenen etc. Dit zijn voor mijn dochter herkenbare situaties en vergroot haar woordenschat enorm.

We beginnen met de wereld om haar heen en later zullen we dit uitbreiden naar onbekende werelden. Denk bijvoorbeeld aan de onderwaterwereld, het oerwoud of het heelal.

2. Rijke taal
Ik vind het ook belangrijk dat het prentenboek rijke taal bevat. Er zijn namelijk geen moeilijke woorden, alleen onbekende woorden. Boeken op rijm zijn helemaal super.

3. Illustraties
Ten slotte zijn ook de illustraties heel belangrijk, die moeten kloppen met de werkelijkheid. Dus een grijze olifant en personages met de goede verhoudingen (dus niet een te groot hoofd bijvoorbeeld).

Kiezen van realistische prentenboeken

Voorbeelden van realistische prentenboeken

Je bent misschien nu wel benieuwd naar geschikte prentenboeken. Ik geef hieronder een aantal voorbeelden, maar je kunt ook deze blog met prentenboekentips voor peuters bekijken.

Mijn dochter vindt momenteel de boeken over Noortje van Annemarie Heijden heel erg leuk. Voor iets oudere peuters zijn de boeken over Saar van Pauline Oud een aanrader. Er zijn meerdere delen rondom verschillende thema’s.

Haar woordenschat is enorm gegroeid door het boek Hallo, mijn eerste woordenboek. Dit is echt een aanrader, de foto’s maken het heel herkenbaar.

Het boekje Lieve dierentuin is ook zo leuk! De lezer is op zoek naar een huisdier en daarom stuurt de dierentuin een dier. Maar de leeuw is te wild, de giraf te lang, de kikker te glibberig en de slang te eng… Uiteindelijk stuurt de dierentuin een hondje en die is precies goed!

Ten slotte nog de kartonnen seizoensboekjes van Gerda Muller. Ik heb zelf de box in het Engels gekocht. Alleen de titel is in het Engels. In de binnenkant staat geen tekst, dus dit is niet erg. Deze boekjes zijn echt prachtig! Mijn peuter pakt deze er regelmatig bij om er zelf even doorheen te bladeren. Gerda Muller heeft sowieso mooier boeken geschreven, de meeste zijn geschikt voor wat oudere kinderen maar echte aanraders.

Ik ben heel bewust of jij hier ook bewust over nadenkt. En of je misschien meer over dit onderwerp wil weten?

Kiezen van realistische prentenboeken

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.