Boekentip: Montessori voor thuis

Al sinds de geboorte van mijn dochter volg ik diverse Instagram-accounts van mensen die heel bewust omgaan met speelgoed en opvoeden. Ik vind dit een fascinerend onderwerp en vind het heel fijn om me hier verder in te verdiepen. Zo las ik een tijd geleden het boek ‘Montessori voor thuis‘.

Over dit boek wil ik jullie graag in deze blog wat meer vertellen.

Montessori voor thuis

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en leergierig. Volgens Maria Montessori is het belangrijk dat ze zich op hun eigen manier en in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen. Haar methode wordt al meer dan honderd jaar op scholen over de hele wereld onderwezen. 

Gebaseerd op de ideeën van Maria Montessori schreef Simone Davies dit inspirerend opvoedboek vol tips en adviezen. Montessori is namelijk veel meer dan bijvoorbeeld prachtig geordende kasten met houten speelgoed.

Waar gaat het boek over?

Het boek bestaat uit tien verschillende hoofdstukken en na elk hoofdstuk werd ik enthousiaster. Simone spreekt over ‘peuters’, maar ze bedoelt hiermee kinderen van ongeveer 1-3 jaar.

Het boek begint met een algemene inleiding over waarom peuters zo leuk zijn en een klein stukje achtergrondinformatie over Montessori in het algemeen. Vervolgens beschrijft Simone diverse montessoriwerkjes voor peuters die je als ouder kunt aanbieden. Je krijgt tips hoe je deze aanbiedt en allerlei concrete voorbeelden a.d.h.v. foto’s.

In het volgende hoofdstuk krijg je suggesties hoe je jouw huis volgens de montessoristijl kunt inrichten. Het gaat hierbij vooral om het kind zoveel mogelijk kansen te geven om zelfstandig activiteiten uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een eigen tafel en stoel, maar ook dat het kind zelf zijn jas kan ophangen of drinken kan pakken.

De hoofdstukken daarna gaan over hoe je op een montessori manier kunt opvoeden. Over wat peuters leuk vinden en nodig hebben, hoe je grenzen stelt zonder straf of time-out, hoe je met uitnodigende materialen je huis ordelijk én kindvriendelijk inricht en peuters betrekt bij het huishouden. Echt fijne informatie!

Het boek bevat nog veel meer onderwerpen en handige lijstjes; het is teveel om allemaal te beschrijven. De echte verhalen van montessorigezinnen zijn trouwens ook heel inspirerend.

Is het een aanrader?

Drie keer ja! Het is een enorme aanrader als je je kind bewust wilt opvoeden. Vooral de hoofdstukken over spelontwikkeling en opvoeding spraken mij enorm aan.

Ik heb het boek eerst een keer helemaal gelezen, maar daarna heb ik het nog een paar keer gelezen met een blocnote en een pen naast me. Er staan namelijk zoveel tips in die ik graag wil onthouden en toepassen! Ik heb het boek zelfs in de woonkamer op een kastje gelegd, zodat ik er regelmatig even door kan bladeren.

Het is echt een fijn boek en naslagwerk als je meer wilt weten over montessori en hoe je dit thuis op een goede manier kan inzetten.

Simone heeft trouwens ook een blog, The Montessori Notebook, hierop geeft ze ook adviezen over Montessori in de praktijk. 

Montessori voor thuis
Auteur: Simone Davies
Illustraties: Hiyoko Imai
Uitgever: Uitgeverij Brandt
Prijs: €25,00

One thought on “Boekentip: Montessori voor thuis

  1. ik lees je stukjes graag! inspirerend en uitnodigend. Je schreef dat je instagram-aacounts volgt die je inspireren. Heb je toevallig een soort van top-10 van accounts die je echte aanraders vindt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.