Speelkleed boerderij

Heb je weleens van small world play gehoord? Dit kun je vertalen als klein spel of de wereld in het klein. Elke week maak ik voor mijn peuter zo’n spelsituatie. In deze blog deel ik mijn speelkleed over de boerderij.

Speelkleed boerderij

Als basis heb ik een prachtig speelkleed van Het huis van Pluis gebruikt. Deze heb ik heel lief voor deze blog gekregen. Haar zelfgemaakte speelkleden zijn gemaakt van 100% natuurlijke wol en vormen een mooie basis voor small world play.

De afmetingen van dit kleed zijn ongeveer 45×50 cm, maar je kunt ze ook in andere maten bestellen. Het kleed bevat een moestuintje, vijvertje en een modderpoeltje voor de varkens! Ontzettend leuk gemaakt!

Ze maakt ook speelkleden rondom andere thema’s. Denk aan de dierentuin, savanne, het strand en bij de seizoenen.

Het spel op de boerderij

Ik heb deze spelsituatie op de tafel gemaakt. Na haar slaapje begon mijn dochter er gelijk druk mee te spelen. Op de foto’s zie je de dieren van holztiger. Als poppetjes vind ik het altijd het leukste om van die houten poppenhuispoppetjes te gebruiken.

Niet op de foto, maar naast het kleed heb ik nog een kleine boerderij gemaakt. Dit heb ik heel simpel gedaan met een houten boog van Grimms en wat poppenhuismeubels. Dit maakt het spel echt compleet.

De boer en de boerin gaan in de moestuin aan het werk, de dieren moeten gevoed worden, er moeten hokken worden uitgemest etc. Maar er kan ook een appeltaart in de keuken worden gebakken en worden gegeten.

Mijn dochter vindt het vooral heel leuk als ik met haar meespeel. Wat ik heel leuk vind is om elke keer een nieuw spelelement in te brengen, zo leert ze welke gebeurtenissen er op de boerderij plaatsvinden. Er wordt bijvoorbeeld een lammetje geboren of de eenden krijgen wat restjes oud brood.

Heel spelenderwijs vergroot ze hierdoor ook weer haar woordenschat. Ik schreef al eerder een blog over hoe je de namen van jonge dieren kunt aanleren.

Hopelijk ben je geïnspireerd om er ook eens mee aan de slag te gaan!

Ik ben benieuwd. Wat vind je van het speelkleed? Maak jij weleens een small world play?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.