Bloemschikken met peuters

Ik koop bijna elke vrijdag een bosje bloemen. Het staat gezellig, we oefenen de namen van de bloemen en ik gebruik het ook om praktische vaardigheden te oefenen. In deze blog vertel ik je wat meer over bloemschikken met peuters.

Bloemschikken met peuters

Ik volg zoveel mogelijk de montessori filosofie. Maria Montessori staat bekend om het implementeren van praktische vaardigheden bij kinderen. Vaak zijn jonge kinderen intrinsiek gemotiveerd om de volwassene na te kunnen doen.

Mijn peuter vindt het heerlijk om te kunnen helpen. Ze heeft er echt plezier in en ik wil dit ook vanaf jonge leeftijd stimuleren. Ze leert zo spelenderwijs voor zichzelf, een ander en haar omgeving te zorgen.

Lees ook: keukengereedschap voor peuters.

Het oefenen van vaardigheden

Tijdens het bloemschikken leert en oefent ze ontzettend veel, namelijk:

  • een gevoel voor schoonheid (vind ik dit mooi? Hoe passen de bloemen bij elkaar?)
  • omgaan met de natuur
  • bloemen verzorgen (waarom hebben ze water nodig?)
  • het huis sfeervol maken
  • namen van bloemen
  • fijne motoriek

Als ze iets ouder is wil ik haar ook zelf de stelen laten knippen. Nu doe ik dit nog.

Wat heb je nodig?

Tijdens het bloemschikken heb je helemaal niet zoveel nodig. Als eerste natuurlijk de bloemen, een klein bosje tulpen of gerbera’s zijn het makkelijkst om mee te beginnen.

Mijn peuter klimt altijd op haar learning tower, zodat ze goed bij het aanrecht kan. Vervolgens mag ze het water in de vaas doen. Ik zet de vaas in de wasbak, zo kan ze er goed bij.

Ik snijd de bloemen en mijn peuter mag ze in de vaas zetten. Daarna ruimen we de spullen op, vegen we het aanrecht schoon met een doekje en krijgt de vaas een mooie plek in de woonkamer.

Peuters leren het beste door het imiteren van anderen. Het is daarom belangrijk dat je elke stap rustig voordoet. Vertel steeds wat je van de peuter verwacht.

In het begin moet je misschien wat meer geduld opbrengen, zeker als de peuter lekker met het water wil kliederen. 🙂

Vind je echte bloemen nog een te grote stap, dus kun je ook beginnen met kunstbloemen. Maar ik ben wel een voorstander van echte voorwerpen en materialen. Ik zie het ook echt als een gezellige activiteit.

Laat je het me weten als je het ook gaat proberen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.