Montessori prentenboeken voor peuters

Ik kreeg op mijn Instagramaccount de vraag of ik montessori prentenboeken voor peuters wilde delen. Ik heb een aantal suggesties op een rij gezet.

In mijn blogs zitten soms affiliate-links verwerkt. Dit betekent dat ik een kleine commissie krijg als je via deze link een product aanschaft. Voor jou maakt dit verder geen verschil.

Montessori prentenboeken voor peuters

Jammer genoeg wist ik nog weinig van montessori af toen mijn dochter werd geboren. Tijdens het kopen en vragen van boekjes hield ik er dus de eerste tijd geen rekening mee.

Op een gegeven moment bent ik mij steeds meer gaan verdiepen in montessori en ik kies nu heel bewust voor boeken die echt geschikt zijn. Kort samengevat zijn dit boeken met verhalen uit het dagelijkse leven en realistische illustraties. Ik schreef eerder een blog over hoe je geschikte prentenboeken kunt uitkiezen.

In deze blog deel ik een aantal suggesties van geschikte boeken voor peuters. Hiermee bedoel ik kinderen tussen de 1,5-3 jaar. Ik zal later nog een blog schrijven met boekentips voor kleuters.

Prentenboeken loes Botman

Boeken van Loes Botman

De boekjes van Loes Botman kwam ik via mijn werk tegen. Ze heeft allerlei dierenboekjes op prachtige wijze geïllustreerd. Wij hebben thuis drie delen:

Het zijn kleine kartonnen boekjes met lieflijke en rustige tekeningen. De dieren zijn al snel herkenbaar. Mijn peuter kan alle vogels uit het Klein vogelboek opnoemen, echt leuk! We zijn nu de insectennamen aan het oefenen.

De boekjes zijn ook heel leuk om als kraamcadeau te geven. Ze kosten €7,95 per stuk en je hebt er echt lang plezier van. Als eerste deel zou ik ‘Weet je, weet je wat de dieren zeggen?‘ aanschaffen.

Hallo mijn eerste woordenboek

Mijn dochter (net 2 jaar geworden) heeft al een grote woordenschat en kan nu zinnen van 5 woorden maken. Ik denk dat dit boek daar ook echt aan heeft bijgedragen. Ik ben lang op zoek geweest naar een boek met mooie foto’s om voorwerpen te benoemen. Vaak zijn het boeken met illustraties en dat is voor jonge kinderen niet altijd even herkenbaar. 

Dit boek bestaat uit 16 grote kleurenfoto’s met allerlei thema’s, zoals groenten, fruit, familie, de speeltuin en lichaamsdelen. Het is echt een fijn boek om nieuwe woorden mee te oefenen, vooral ook omdat de situaties op de foto’s herkenbaar zijn als dreumes of peuter.

zoekboeken peuters

Mijn allereerste zoekboek

Op een gegeven moment raakte ze op het vorige boek een beetje uitgekeken. Een nieuw zoekboek dat hier heel veel wordt gelezen is Mijn allereerste zoekboek. Het boek is van stevig karton en in een klein formaat, ideaal dus voor dreumes en peuterhandjes.

Op elke pagina is een situatie afgebeeld, bijvoorbeeld in huis, op de markt, in de dierentuin, op het station of op de bouwplaats. Dit biedt heel veel kansen om nieuwe woorden te leren!

In dezelfde serie is ook een deel over de boerderij en een deel over voertuigen. Maar deze zijn op moment van schrijven voorlopig niet leverbaar.

Lieve dierentuin

Het boekje Lieve dierentuin is klein, maar zo leuk! Het is echt een opstapje naar een meer verhalend boek. De lezer is op zoek naar een huisdier en daarom stuurt de dierentuin een dier. Maar de leeuw is te wild, de giraf te lang, de kikker te glibberig en de slang te eng… Uiteindelijk stuurt de dierentuin een hondje en die is precies goed! 

Elk dier zit verstopt achter een luikje van een kist. Kinderen kunnen zo steeds kijken welk dier er in de kist zit. Mijn dochter roept nu tijdens het lezen steeds ‘nee, weg!’, net zolang tot ze bij de hond komt.

prentenboeken peuters

Beertje Bruin wat zie jij daar?

Dit boek vond ik ooit eens bij de kringloop. En dit is het eerste deel van een verzameling die ik graag wil laten groeien. De boeken van Eric Carle zijn zo mooi!

In het boek Beertje Bruin wat zie jij daar? worden allerlei dierennamen en de kleuren geoefend. Denk aan de groene kikker, de bruine beer of de rode vogel.

Het verhaal bevat steeds per bladzijde een paar zinnen op rijm waardoor je het heel poëtisch voor kunt lezen. Ik liet mijn dochter het dier zoeken en benoemen. Op mijn Instagram account onder het hoogtepunt taal vind je een spelidee bij dit boek.

Kleertjes aan

Pauline Oud heeft ook een aantal leuke boekjes geschreven, bijvoorbeeld het boek ‘Kleertjes aan‘. Dit is een vrolijk boekje met flapjes, over kleren uitkiezen en lekker naar buiten gaan. Op elke pagina wordt een ander seizoen afgebeeld. Welke kleren passen daarbij?

Het is een kijkboek (welke kleren worden er aangetrokken?), een doeboek (door het flapje open te doen zie je het kindje buitenspelen en een voorleesboek (er staat steeds een kort verhaaltje bij).

De peuter leert zo alle namen van de kledingstukken. Al weten ze ook al wel een hoop als je dit consequent tijdens het omkleden benoemt.

boeken Pauline oud

Billen Buikje Benen

Dit is ook een leuk boekje van Pauline Oud. Het boekje Billen Buikje Benen bestaat uit vrolijke rijmpjes over lichaamsdelen. ‘Is jouw buikje bruin of wit? En weet jij waar je naveltje zit?’

De peuter leert zo over verschillende lichaamsdelen, maar ook dat elk kindje uniek en mooi gemaakt is. Ook zeker een aanrader!

Dat waren de boekjes voor nu, ik hoop dat je nieuwe inspiratie voor montessori prentenboeken voor peuters hebt opgedaan. Heb je zelf nog een leuke tip? Laat het dan hieronder weten!

Prentenboeken voor peuters

One thought on “Montessori prentenboeken voor peuters

 1. Heheh, eindelijk een leuke lijst met realistische Nederlandstalige boekjes! 😃
  Mooie lijst Linda!! 👏

  Naast een aantal bekenden ook een par nieuwe ideeen, zoals die van Loes Botman.
  Ik ga meteen bestellen!

  Ik heb twee zoons van bijna 2 en bijna 4. We lezen wat af samen!!
  Bij ons zijn de boekjes van Shirley Hughes (Alfie ❤️, Dogger, verhalen van de ligusterstraat) Sarah Garland (Tim) en Gerda Muller (de Moestuin van Sophie, waar gaan de dieren naar toe als het regent, Hoera! We hebben een tuin en de seizoens boekjes zonder tekst) de grote hits.

  Hoop dat deze tips jou weer verder helpen!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.