Knutselkast van onze peuter

Welkom in ons tinkerlab oftewel knutselkast. Helaas hebben we geen ruimte voor een uitgebreide knutselhoek, maar we hebben wel een georganiseerde knutselkast op ooghoogte van de peuter.

Mijn dochter houdt ervan om creatief bezig te zijn en ik vind het belangrijk om haar deze ruimte te geven. In deze blog geef ik je vier tips hoe je ook zo’n knutselhoek kunt inrichten.

Omgaan met materialen

Mijn eerste tip is om je kind al van jongs af aan, de verantwoordelijkheid voor de materialen te geven. Wat heb je nodig om te verven? Waar mag je knippen? Wat doe je met je lijmkwastje als je klaar bent etc.

Zodra je kind netjes met de materialen om kan gaan dan mag hij/zij het zelfstandig pakken.

Je begint dus eigenlijk met een lege knutselkast. Steeds als een peuter iets beheerst qua verantwoordelijkheid voeg je dit toe. Zo leer je je kind stap voor stap met de materialen omgaan.

Maak de materialen toegankelijk

Mijn tweede tip is om de materialen toegankelijk te maken. Alle kunstmaterialen van mijn peuter staan overzichtelijk bij elkaar en zijn klaar voor gebruik. Mijn peuter kan ze zelfstandig pakken.

In het eerste kastje zit al het (gekleurd) papier om mee te knutselen en om mee te vouwen. Ook ligt hier tekenmateriaal, zoals potloden, stiften en krijtjes.

In het tweede kastje staat op de bovenste plank de kleispullen en op de onderste plank de strijkkralen, stickers en stempels.

In het derde kastje staan alle verfspullen. Alles zit per onderdeel in handige bakken die je makkelijk kunt pakken en op de tafel kunt zetten. Ook kun je het zo makkelijk weer ordenen en opruimen.

Zorg voor een goede basis

Mijn derde tip is om voor een goede basis te zorgen. Denk aan (gekleurd) papier, kleurpotloden, stiften, krijtjes, stickers, lijm en een schaar. Ik zorg ervoor dat dit van goede kwaliteit is.

Dus denk aan merken als Stockmar en Stabilo. De kleuren zijn veel intenser en het heeft echt een mooier eindresultaat. Ook zorg ik voor mooi waterverf papier.

Tijdens onze knutselmomenten voeg ik vaak nog extra materialen als pompons, glitter en keukenrollen toe.

Zorg voor een vaste plek

En mijn laatste tip; besteed tijd aan de organisatie. In onze kast heeft alles een vaste plek. De documentbakken en glazen potten maakt het overzichtelijk en het nodigt uit tot creatief bezig zijn.

Deze knutselkast zorgt echt voor meer plezier en ik merk dat het de creativiteit stimuleert.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je hiermee aan de slag!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.